Sterrenstof

door Prachtige Pjotr

Ik koos een citaat met een bijzonder poëtisch gehalte. Zo een van de dingen die je aanhaalt wanneer je met je geliefde naar de helderste sterrenhemel van je leven kijkt. Of wanneer je dat alleen doet. Of met vrienden. Je weet wel: wanneer je die brede melkwitte nevel boven je hoofd ziet als een allesomvattende band die onwrikbaar lijkt te zijn. Waar het sterrenfirmament in alle schoonheid en schittering in het diepste van je eenzame ziel gaapt. Een grondige en diepgaande verbinding met het Al maakt zich van je meester. En dan plots, al was het maar een kort moment, voel je dat je het “begrijpt”, dat je een druppel van de kelk der wijsheid hebt kunnen proeven.

Het vage besef van de totale omvang van de kosmos doet je nietig voelen. Maar tegelijk ook alomvattend. Het grootste en het kleinste wezen bestaan uit dezelfde sterrenstof. Alles werd vervaardigd in de magische smeedoven van de sterren. Alsof Hephaestos zelf de hamer slaagt en nieuwe elementen schept waar wij uit bestaan. En wanneer zelfs een theoretische fysicus, beoefenaar van de zogenaamde “harde wetenschappen”, dit besef van de gemeenschappelijke oorsprong van alles bevestigt, creëert de onverwachtse wending van dit mysterieuze mijmeren een soort van zekerheid. En toch dringt het verdere vragen zich aan. Wat als het Melkwegstelsel slechts een zandkorrel is in een schijnbaar onmetelijke woestijn? Men “weet” ongeveer hoe groot het heelal zou kunnen zijn, al beperkt men zich tot het meetbare heelal. Wie weet ligt daarbuiten nog een veel grotere ruimte. Wie weet … waarom?

“Every atom in your body came from a star that exploded. And the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics.

You are all stardust.

You couldn’t be here if stars hadn’t exploded. Because the elements, the carbon, nitrogen, oxygen, iron, all the things that matter for evolution weren’t created at the beginning of time. They were created in the nuclear furnaces of stars. And the only way they could get into your body is if the stars were kind enough to explode.

So forget Jesus. The stars died so you could be here today.”

~ Lawrence Krauss

Advertenties