Over oude tangen, muggen en derwisjen

door Prachtige Pjotr

Godverdomme, wat was me dat? Soms hoef je maar even je ogen toe te doen om in de meest angstaanjagende fantasmagorieën te belanden. Het is ronduit beangstigend, hoewel er in die angst vaak een heel aantrekkelijk element verweven zit. Maar niet in dit bevreemdend tafereel. Nee, nee, niet nu, niet nu! Maar de keuze is niet aan mij.

Ik heb het niet met muggen, wie wel trouwens? Onbewust droom ik over manieren om hen te verschalken. En dan zie ik wat mijn bewustzijnsverpulverende brein aanbiedt als oplossing. De vrouwen zijn zowat in hun vijftiger jaren, hoewel ze er veel ouder uitzien. Zo van die perfecte jonge omaatjes uit een Amerikaanse Coca Cola-idylle. Ze dragen foute jaren ’80 joggingkostuums, zo van die fluoroze waarvan het geritsel de totale antipode is van het sensuele gewrijf van satijnen gewaden.

Hun rimpelvoeten zijn samengeperst in grijs-zilveren balerina’s, waar in je hun gelakte teenkaasnagels niet meer kan zien; de enkels met elkaar versmolten als Siamese tweelingen. Hun armen worden horizontaal gehouden, terwijl ze wild rondzwaaien in een perfecte 360 gradenboog, waardoor ze perfect binnen hun cirkel blijven. Het lijken wel derwisjen die dichter tot God willen komen en even geperfectioneerd zijn in hun draaikunst als een Zurkanehkampioen. Hun centrifugale kracht verspreidt een zurig aura die iedere mug weghoudt. Het enige wat je hoeft te doen is er in de buurt te staan en dan ben je “geraakt” door hun muggendodend aura.

Maar het ziet er zo angstaanjagend uit om er tussen te vertoeven. Hun extatische gezichten, waarvan de blikken op het oneindige zijn gericht, verraden een vervaarlijk onderliggend mechanisme. Een centripetale chaos die me dreigt mee te zuigen. Vermorzelende kaken; rondzwaaiende tanden die ontworteld zijn; een scharlakenrode dans van het Macabere. Ik die daar willoos deel van uitmaakt. De rondzwaaiende oudewijven moeten vast de chaotische maalstroom symboliseren, ja, dat is het! Een verouderlijkte seniliteit die me dreigt aan te tasten; ik als onderdeel van een slavencircus.

Wat is dat?

                Wat …

Nee!

O God …

… ze komen naderbij!

P.

Advertenties